KASTRERINGSPROJEKTET

        DATUM: 2011-04-07 TID: 17:00:00
På PITBULLFORUM läste jag om detta fantastiska projekt.
Det är absolut ingen lösning på problemet men en förjävla bra början!

VAD ÄR KASTRERINGSPROJEKTET?
Kastreringsprojektet Stockholm är ett projekt som beviljats och finansierats av Svenska Djurskyddsföreningen. Kastreringsprojektet kommer att erbjuda gratis kastrering av hanar och tikar av sk. kamphundstyp.
Svenska Djurskyddsföreningen har meddelat att de kommer att stå för hela kostnaden för kastrering, oavsett vem som söker, förutsatt att hund och hundägare är hemmahörande i Stockholms Län samt att hunden är en blandras av sk. kamphundstyp.


VARFÖR?
Syftet med Kastreringsprojektet är att begänsa oseriös avel och sprindning av blandrashundar av kamphundstyp.
-Genom att minska den oseriösa aveln, och därmed minska tillgången av den här hundtypen (för famförallt oseriösa och okunniga hundägare) kan man minska tendensen att hundar av denna typ bli vandringspokaler utan något högre värde.

Kastreringsprojektet vill öka värdet för den här hundtypen, öka deras levnadsstandard men även komma åt ett problem som i annat fall kan komma att åtgärdas med ex. rasförbud.

VAD MENAS MED HUNDAR AV KAMPHUNDSTYP?
I Kastreringsprojektet syftar begreppet på (företrädesvis blandras-)hundar av någon eller flera av raserna American Staffordshireterrier, American Pitbull terrier, Staffordshire bullterrier, Bullterrier, Cane corso, Mastiff, Presa canario och liknande raser.

AVELN
Information från domstolar, polis och länsstyrelse ger en bild av en avel/uppfödningen som sker under sorgliga och bristfälliga förhållanden så som i garderober utan ljus och vetilation eller i avgränsade delar av badrum. Valparna skiljs ofta tidigt från sin moder (det finns en idé om att hundarna blir särskilt tillgvina om de skiljs från modern tidigt) och säljs i vissa fall så tidigt som vid 4 veckors ålder. De som bedriver den här typen av avel saknar grundläggande kunskaper kring hundhållning och uppfödning och de säljer dessvärre ofta vidare valparna till andra personer som också gör det. Avseende parningen saknas även där grunläggande kunskaper, man avlar på storlek och utseende men ser sällan till hundarnas egenskaper. Eftersom kunskap om sjukdomar och dess ärftlighet ofta saknas avlar man även på sjuka djur (ex. generell demodex). Man avlar utan eftertanke, och uppgörelsen om parning kan ske på trottoaren någonstans i en förort när man träffar någon som har en likadan hund.

MER
Begränsning: Kastreringsprojektet är i dess nuvarande form geografiskt beränsat till uppptagningsområde Stockholms län.

Samarbetspartners: Bagarmossens djursjukhus, Albano djursjukhus, Hundstallet.

 

ANMÄLAN till Kastreringsprojketet sker genom att ni skickar era kontaktuppgifter till [email protected], därigenom förmedlas kontakten med ett djursjukhus (Bagarmossens Djursjukhus eller Albano Djursjukhus).

De första tiderna kommer att finnas i April 2011. De första kastreringerna kommer att ske på Bagarmossens Djursjukhus i södra Stockholm.

Arbete pågår med att ta fram informationsmaterial samt en hemsida.


Hundpungar är VIDRIGT!!!!


Mycket bättre!

Kommentarer
Postat av: Amanda & Akila

Jag har sagt att om Akila blir skendräktig detta löp oxå, då blir det kastrering.. Det stora problemet är bara pengar! Fan att jag inte bor i Stockholm dåååååå...

2011-04-07 @ 21:11:58
URL: http://lathunden.blogg.se/
Postat av: Åsa

Bra initiativ!! Jag håller med om kulorna :P

2011-04-08 @ 11:16:45
URL: http://russinfia.blogg.se/
Postat av: linda & azi & tyra

min tik blev beviljad - så glad :)

2011-08-06 @ 01:31:36
URL: http://astirazalea.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback